Kunstmatige intelligentie (AI) omvat computersystemen die taken kunnen uitvoeren waarvoor doorgaans menselijke intelligentie nodig is, zoals leren, probleemoplossing en besluitvorming. AI bestaat sinds 1956 en er is sindsdien veel vooruitgang geboekt. Tegenwoordig kun je naast zelfportretten genereren op basisfoto’s die je uploadt, ook een stuk tekst of zelfs een HTML-code produceren met AI die enkel een beschrijving nodig heeft. Op dit moment zijn het leuke tools om mee te spelen en te experimenteren, maar het is interessant om te beschouwen of deze tools in de toekomst de rol van content creators, tekstschrijvers en programmeurs gaan vervangen.
Is er vraag naar AI-generators?
Als eerste kijken we natuurlijk naar de markt. Komt daar vraag uit? Uit een survey onderzoek van Capterra blijkt dat 45% van de marketeers meer dan de helft van hun werkweek besteedt aan het creëren van marketing content. Het gebruik van AI-generators zou ervoor kunnen zorgen dat marketeers efficiënter en sneller te werk gaan en hierdoor meer werk kunnen oppakken.
Investeerders geloven in de toekomst van AI
In 2021 en 2022 zijn er grote investeringen gedaan in startups die werken aan de laatste technologieën op het gebied van AI generated content. Zo heeft OpenAI, de makers van DALL-E-2, een grote speler op het gebied van generated AI, één miljard euro funding ontvangen van onder andere Microsoft. Stable Diffusion, een andere grote speler op het gebied van image-generated AI, heeft afgelopen maand meer dan honderd miljoen aan financiering gerealiseerd en wordt nu gewaardeerd op een waarde van één miljard.
Google en Meta blijven niet achter. Zo heeft Google zijn AI generator “Imagen” gemaakt. Google wil met deze image generator de strijd aan gaan met OpenAI en Stable Diffusion. Ook Mark Zuckerberg is bezig om de technologie nog verder te ontwikkelen. In een post op zijn Facebook pagina geeft hij een klein voorproefje van video-generated AI programma “Make-a-Video”, waar zijn team bij Meta aan werkt. Google kon uiteraard niet achterblijven en kwam met het antwoord “Phenaki”, waarmee minutenlange video’s gemaakt kunnen worden.
Winstgevend?
De grote techbedrijven zien dus enorme kansen in het investeren en ontwikkelen van deze technologie. Maar ondanks de vele investeringen, zijn er nog maar weinig voorbeelden van winstgevende ventures. Op dit moment is het freemium model het meest gebruikte businessmodel voor AI-generators, waarbij gebruikers een voorproefje krijgen van de mogelijkheden voor het achter een betaalmuur verdwijnt.
De problemen van AI-generators
Ook al is er veel om enthousiast over te worden, toch liggen er problemen op de loer. Op dit moment staan de programma’s eigenlijk nog in de kinderschoenen. Programma’s kunnen op basis van een beschrijving al veel maken, maar vaak is de HTML, video, afbeelding of tekst nog niet accuraat. Een voorbeeld dat we tegenkwamen: bij het laten schrijven van een tekst over iemand in een rolstoel, beschreef de AI hoe de hoofdpersoon opstond uit haar rolstoel om naar het raam te lopen. Een mens kan bedenken dat dit geen logische actie is voor iemand die in een rolstoel zit, maar een AI is nog niet zo slim.
Andere problemen waar men tegen aanloopt, zijn trademarks en copyright-rechten voor het gebruik van beelden. De AI maakt een afbeelding of tekst door het internet af te struinen en bestaand materiaal te combineren tot nieuwe content, afgestemd op de afgegeven zoekopdracht. Als de AI het bronmateriaal genoeg aanpast, zou er geen sprake moeten zijn van trademark- of copyright problemen, maar er zijn al veel voorbeelden bekend waarbij materiaal praktisch gekopieerd wordt door een AI en waar zelfs de handtekening van een artiest nog op de afbeelding staat. Ook zijn er voorbeelden bekend waar een AI nieuwe afbeeldingen heeft gemaakt van personages met een trademark, zoals Spider-Man, Smurfen of Disney personages, zoals op de foto hierboven.
Tot slot worden de programma’s gevoed door enorme databases, waardoor er ook kwalijke stereotypes op basis van gender, rassen en cultuur kunnen ontstaan. Wanneer je een AI vraagt een stuk tekst over een boekhouder te schrijven, zal deze boekhouder waarschijnlijk een westerse witte man van middelbare leeftijd zijn. Gelukkig zijn de bedrijven achter deze programma’s hard aan het werk om te zorgen dat de AI deze fouten gaat herkennen.
Hoe kunnen we AI-generators op dit moment inzetten?
Mijn advies? Laat AI-generators nu vooral fungeren als inspiratiebron. Een AI-tekstgenerator kan helpen de online vindbaarheid van een stuk tekst vergroten door de belangrijkste zoekwoorden gerelateerd aan het onderwerp in het artikel te verwerken, maar het blijft noodzakelijk om de tekst kritisch te bekijken. Lees de gegenereerde tekst goed door, verwijder taalfouten, stereotypen en let op plagiaat. Hetzelfde geldt voor tekst-to-image generators. Je kunt ze heel mooi gebruiken om het creatieve proces te stimuleren, maar blijf kritisch.
AI of contentmarketingbureaus in de toekomst?
Door AI te blijven voeden met opdrachten, zal deze blijven leren en steeds betere resultaten geven. Daarnaast zullen de bedrijven achter deze AI-programma’s oplossingen moeten vinden voor de problemen die zich op dit moment voordoen.
Ik verwacht dat de technologie snel beter zal worden en de kwaliteit van content met de jaren vergelijkbaar met dat van een mens. Toch is het nog maar de vraag of een AI ook daadwerkelijk de mens kan vervangen. De kracht van goede content creëren ligt in het menselijke aspect van het proces: het bepalen van een strategie die past bij de merkpersoonlijkheid van een organisatie, begrijpen voor wie de content bedoeld is, weten wie de mensen zijn die we willen bereiken, weten wat het achterliggende doel is, weten wat we met de content willen bereiken en voortbouwen op de content die er al gemaakt is om consistentie en herkenbaarheid te waarborgen.
Pas als een AI ook de unieke merkpersoonlijkheid, de behoeftes van de doelgroep én de achterliggende doelen van de content begrijpt, is er een kans dat het programma het werk van mensen kan overnemen. Het is nog maar de vraag of een AI dat ooit goed gaat begrijpen. Tot dat moment kun je beter een bureau zoals brandwebbing vragen te ondersteunen in het contentmarketing proces Zelf spelen met de mogelijkheden? Hier hebben we onze favoriete AI generators op een rijtje gezet: